Ons handelen van vandaag vindt zijn basis in wie je bent, wat je ervaringen zijn, wat je hebt onthouden en wat je bent vergeten.
Tijdens de arbeidshulpverlening maken we bewust wat is vergeten, bewegen we mee met wat je hebt onthouden. Vanuit deze inzichten kun je je patroon veranderen en een balans gaan ervaren in je werk.
Het leven anno nu is veeleisend en met veel veranderingen. Het is een logisch gevolg dat er zich momenten voordoen waarop je je realiseert dat je een andere koers nodig hebt. Je hebt vragen over het omgaan met collega’s, het management, problemen met het maken van keuzes, conflicten, de loopbaan, balans tussen werk en privé leven, de relatie met je partner of spanningen in de gezinssituatie.
Wellicht heb je last van spanning of ervaar je onzekerheid over het nemen van beslissingen. Misschien is de spanning zover opgelopen dat er een burnout dreigt te ontstaan.
In een kortdurend traject bekijken we het patroon van waaruit je handelt. Dit is vaak diep geworteld.
Tijdens de gesprekken gaan we op zoeken naar dat wat je bent vergeten, bewegen we mee met wat je hebt onthouden. Vanuit deze inzichten kun je je patroon veranderen en een balans gaan ervaren in je werk.
(Ziekte) Verzuim wordt voorkomen of teruggedrongen
Samen met jou onderzoeken we de oorzaken van de stresserende factoren, naar effectieve en ineffectieve gedragspatronen.
De behandeling richt zich erop je inzichten te vergroten van de patronen die je in de loop der jaren hebt ontwikkelt.
We richten ons op datgene wat helpt om deze ineffectieve patronen te verminderen. Hierdoor is er ruimte om meer effectiever te kunnen handelen.
Het ontwikkelen van meer effectief gedrag ontstaat er ook meer balans in je draagkracht en draaglast. Je (emotionele) draagkracht wordt groter. Je kunt je weer richten op dat wat belangrijk is, je ervaart meer veerkracht en staat weer stevig in het leven en je werk.
Je kunt jezelf aanmelden of aan je leidinggevende, HR Manager of bedrijfsarts vragen je aan te melden.
Als we de aanmelding hebben ontvangen volgt een intakegesprek. In dit gesprek wordt een inventarisatie gemaakt van de ervaren problemen, de mogelijke oorzaken en de ervaren gevolgen voor het dagelijks functioneren. Wanneer dit gewenst of noodzakelijk is zal er een driegesprek met jou en je leidinggevende gepland worden.
Aan het eind van de intake (eventueel tijdens het driegesprek) wordt in overleg met jullie een behandelplan opgesteld waarin de doelen geformuleerd zijn.
Je werkgever ontvangt samen met het behandelplan een offerte voor verdere begeleiding. Bij akkoord van deze offerte start de behandeling.
Aan het einde van het proces stellen we een eindrapportage op, waarbij de doelen besproken worden en de mate waarin deze bereikt zijn.