1. Aanmelding
Na de aanmelding via ons secretariaat ontvang je een bevestiging via email van de eerste afspraak met de therapeut.
Bij deze bevestiging is een link waarmee je kunt inloggen op het clientportal op onze site. Hier vind je de documenten die bij je aanmelding horen; een intakeformulier en een aantal documenten over de regel- en wetgeving in ons land waarover we jou informeren.
2. Intake (1 of 2 gesprekken)
Het doel van de intake is om samen te begrijpen welke problemen je ervaart, wat jouw klachten zijn en welke factoren hierbij een rol spelen. Hierbij kijken we niet alleen naar datgene wat niet goed gaat, maar ook naar dat wat wel goed lukt.
3. Behandelplan (1 gesprek)
Vanuit de inzichten en gegevens uit de intake stellen we samen een behandelplan op. In dit behandelplan gaan we op zoek naar de behandeling die het beste bij jouw hulpvraag en de ervaren problemen past.
In dit behandelplan beschrijven we de doelen, het soort behandeling en de verwachte frequentie en duur van de behandeling.
Soms gebeurt het dat er na de intake blijkt dat een van onze therapeuten een betere match is voor dat wat je nodig hebt. We zullen dan samen met de betreffende collega bespreken hoe hij of zij jou verder kan behandelen.
4. Behandeling/therapie:
Na het opstellen van het behandelplan begint de therapie. Daarin zijn vele variaties mogelijk. De therapie kan kortdurend zijn (bijvoorbeeld 10 gesprekken) of langer (bijvoorbeeld meer dan 20 gesprekken of langer dan 1 jaar). Sommige behandelingen zijn meer praktisch van aard. Dat houdt in dat we oplossingen zoeken om anders met problemen om te gaan. Terwijl andere behandelingen meer gaan over hoe jij dingen ervaart en ermee omgaat of over wat jouw doelen in je leven zijn.
Soms kan het zijn dat een van onze therapeuten parallel aan het lopende traject wat extra ondersteuning kan bieden.
Denk hierbij aan bijvoorbeeld een aantal consulten EMDR naast de relatietherapie of begeleidingsgesprekken met ouders parallel aan de kinder- of jeugdtherapie.
5. Evaluaties/Afsluiting:
Tijdens de behandeling zal ongeveer iedere 5 tot 6 gesprekken een evaluatie zijn over de behandeling, zodat we samen kunnen bespreken of de doelen nog passend zijn en of de behandeling daadwerkelijk effect geeft.
Soms ondervindt een kind of jongere problemen tijdens het opgroeien. Dan kan het zijn dat meerdere organisaties tegelijkertijd betrokken zijn bij de hulp van dit kind. Het is belangrijk dat de organisaties dit van elkaar weten, want dan kan de geboden hulp op elkaar afgestemd worden.
De Verwijsindex Parkstad houdt bij of meerdere hulpverleners contact hebben met hetzelfde kind of jongere. En maakt het voor betrokken hulpverleners mogelijk om met elkaar in contact te komen om zo de geboden hulp op elkaar af te stemmen. Deze afstemming tussen organisaties betekent betere en efficiëntere hulp voor de kinderen of jongeren en hun ouders.
Om dit voor de organisaties mogelijk te maken, is er nu de Verwijsindex Parkstad Limburg (VIP). Dankzij de VIP worden deze kinderen en jongeren met problemen beter gesignaleerd, gevolgd en daar waar nodig ondersteund.
Download hier: de folder “Samenwerken met de Verwijsindex Parkstad Limburg”.
https://www.jeugdengezinparkstad-limburg.nl/images/Verwijsindex_Professionals_folderFA.pdf
Hulpverlening is mensenwerk. Bij PPB Limburg willen we graag samen met jullie in gesprek over jullie ervaringen. Jullie feedback nemen we serieus en vanuit een gesprek kunnen we samen bespreken wat er niet goed verloopt.
Voel je je niet gehoord, neemt je behandelaar je klacht of opmerking niet serieus?
Neem dan contact op met onze praktijk of stuur een mail aan info@ppb-limburg.nl
We kijken samen wat precies het probleem is en hoe we dit samen kunnen oplossen.
Daarnaast is er het AKJ. Een onafhankelijke organisatie waar volwassenen en kinderen kunnen met vragen of klachten naar een vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon kan meegaan naar gesprekken met de gemeente of een hulpverlener. Ook helpt hij of zij u met het indienen van een klacht bij een klachtencommissie of bij het bezwaar maken bij de gemeente. Neem contact op met het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) voor een vertrouwenspersoon.
Link toevoegen: https://www.akj.nl/welkom/
Een therapieproces is mensenwerk. Emoties spelen hierin een grote rol. Het kan daarom altijd gebeuren dat er iets niet goed loopt. We leren als team van uw feedback en staan hiervoor open.
Mocht je onverhoopt niet tevreden zijn over je behandeling dan gaan we graag het gesprek met je aan. Je kunt contact opnemen met onze praktijk via ons telefoonnummer of een mail sturen aan info@ppb-limburg.nl
We zullen samen bespreken wat precies de klacht is en hiervoor een oplossing zoeken.
Download hier: “NVPA Klachtrecht”.