PPB Limburg

Het team van PPB Limburg is toegewijd aan het helpen van kinderen en gezinnen met uitdagingen op het vlak van mentale gezondheid. We begrijpen dat mentale gezondheid complex is en dat kinderen en gezinnen baat hebben bij een benadering die zich richt op de hele persoon en hun omgeving. Ons doel is het algehele welzijn en de veerkracht te bevorderen door maatwerk te leveren en te streven naar positieve groei.

Een goede gezinscultuur is essentieel.

We zijn sterk gefocust op het gezin, omdat we geloven dat de gezinsomgeving een cruciale rol speelt in de mentale gezondheid van kinderen. Ons streven is om nauw samen te werken met gezinnen om de unieke behoeften van elk kind te begrijpen.

EMDR Jeugd

Heeft uw kind een schokkende ervaring beleefd en lukt het niet om deze gebeurtenis zelf te verwerken? Dan is EMDR voor kinderen een oplossing. Het is een vorm van therapie die speciaal is ontwikkeld voor het verwerken van schokkende gebeurtenissen.

Supervisie

Wil je jezelf als professional ontwikkelen? Wil je je competenties meer zichtbaar maken? Wil je groeien in je rol als hulpverlener? Supervisie ondersteunt je in dit proces door te reflecteren vanuit je dagelijkse praktijk en maakt de vertaling vanuit je eigen denken, handelen en voelen.

Diagnostiek

“Wat is er met mijn kind aan de hand?”Om antwoord te krijgen op die vraag doen wij onderzoek. Soms is het snel duidelijk. Soms is het nodig om meer onderzoek te doen om te bepalen wat nodig is. Er wordt informatie verzameld en geanalyseerd. Dat doen we door het voeren van gesprekken, het invullen van vragenlijsten of het doen van een observatie. We kijken waar de jeugdige en ouders goed in zijn. Ook bekijken we hoe het komt dat problemen niet overgaan. Als we inzicht hebben in de problemen en de mogelijkheden kunnen we bieden wat nodig is om de beoogde resultaten te behalen.

Behandeling Jeugd

Wij bieden behandeling aan voor kinderen en jongeren vanuit een persoonsgerichte en gezinsgerichte visie. Dat wil zeggen we naar jou kijken met alle aspecten die daar bij horen. Je gedrag, jouw lichaam, wie je bent (jouw identiteit), waar je stress van krijgt, onverwerkte ervaringen in het verleden, jouw gezin en je vrienden en school (jouw sociaal netwerk). We sluiten hierbij aan wat jij voelt en ervaart.

KERSTGEWEEST

Als de donkere dagen je soms iets te donker zijn, dan ben je blij als het kerst is geweest, voorbij met dat kerstfeest, laat maar komen die lichte dagen. De meesten mensen genieten van alle familiefeesten in december. Maar als jouw stemming al vaker donker is dan licht, dan zijn het zware dagen. Soms heb je, door het slechte weer, al minder sociaal contact met ‘buiten’ en dan wordt naar ‘binnen’ keren en jezelf terugtrekken zo makkelijk. Depressieve klachten kunnen zich bij eenieder manifesteren.

Je voelt je overbodig of waardeloos. Je voelt je onrustig of juist traag en sloom. Je bent besluiteloos en/of kunt je niet goed richten op iets. Je eet niet meer of minder of je wilt juist extra veel eten. Je bent moe. Je vindt het leven zwaar. Allemaal kenmerken van depressieve klachten die niemand van buitenaf aan je ziet.

Hulp zoeken om je weer beter te voelen of om er juist voor te zorgen dat je je niet slechter gaat voelen, is wat er mogelijk is. Je kunt natuurlijk ook niets doen en hopen dat het overgaat, vanzelf. Maar dan ontzeg je je zelf de kans om je weer beter te voelen, met het tevreden gevoel dat je er zelf iets aan gedaan hebt. En wat dacht je ervan dat, mocht het vanzelf weggaan, je mogelijk in de angst blijft leven dat het weer terug kan komen.

Jij bent jij en je depressie is je depressie, daar zit een verschil. Je draagt het mee, het heeft je in zijn greep, maar het is niet wie je bent. Jij hebt altijd de keuze om jouw eigen dagen lichter te maken. Met therapie kun je zien hoe je dat kunt doen, je doet het niet alleen, er is altijd iemand om op terug te vallen. Om te zorgen dat jij en de mensen om je heen de donkere dagen kunnen trotseren, bij voorkeur gezamenlijk, zal jij moeten bellen of mailen….naar ons, of een andere hulpverlener, als je maar belt.