Ze is 18 jaar en komt in onze praktijk om te leren omgaan met de heftige gebeurtenissen uit haar verleden. Voor we aan de traumabehandeling volgens de EMDR methode kunnen starten, zal ze eerst zich veilig moeten voelen. Emotioneel veilig. ‘In de boeken staat mijn geschiedenis beschreven. Het zijn er veel, er is veel gebeurd’. Ze vertelt nadat we eerst haar huidige leven verkend hebben, ook over haar verleden. Daar is sprake geweest van huiselijk geweld, ouders met een psychiatrische problematiek, ze moest uit huis. Ze voelt schuld en schaamte over haar eigen gedrag. Maar zij was degene die met haar gedrag de aandacht vestigde op het gezin. Er was hulpverlening geweest de afgelopen 10 jaar. Maar er verbeterde weinig, in ieder geval onvoldoende voor haar om nog thuis te kunnen wonen. Er is te veel gebeurd….
‘In de bibliotheek staat achteraf ergens een doos. Die neemt veel plaats in beslag. Daar zitten de boeken in waar ik niet meer in wil kijken, waar ik bang voor ben om in te kijken. Die doos wil ik het liefst dicht houden, maar hij staat ook in de weg. Hij neemt ruimte in’. Ze vergeet veel afspraken, kan moeilijk informatie tot zich nemen. Ze wordt belemmerd in haar opleiding door haar klachten, eigenlijk word ze belemmerd in haar hele leven.
Met kleine stapjes verkennen we hoe ze zich voelt over de doos, welke thema’s zitten er in, we zoeken songteksten die hierover gaan. Ik vraag naar haar beleving bij iedere kleine stap. Daardoor staat ze er zelf ook bij stil. Na een paar sessies zegt ze; ‘de doos staat op een kier, jij hebt hem open gekregen’. Ik geef haar terug dat ze dat helemaal zelf heeft gedaan. En dan gaat ze in de actie; ze beschrijft hoe depressie voor haar voelt in een mooie tekst. Haar vriendin komt mee naar de gesprekken en steunt zo haar proces, ook buiten de therapiekamer. Ze wordt langzaam eigenaar van haar proces, haar eigen traject. Waardoor ze dus steeds meer uit de doos haalt, en het als boek in haar bibliotheek terecht komt. Haar hoofd wordt minder bezwaard door de grote dichte doos in haar hoofd. Het wordt een te lezen boek, wat ze kan lezen zonder dat de emotionele lading haar teveel wordt.
De wereld is voor een jong volwassene al heel veel; met school, werk, wonen, relaties. Als er dan ook nog emotionele thema’s zijn die belemmeren dan is het vastlopen in je leven een gevolg. Dit voorkomen is een grote winst die kan voortkomen uit psychosociale therapie.
In de psychosociale therapie proberen we samen met de cliënt te zoeken naar waar zijn of haar mogelijkheden liggen om te dragen wat soms onverdraaglijk lijkt en in de weg staat, om vervolgens eigenaar te worden van je eigen proces, je eigen bibliotheek.