PPB Limburg

Bij PPB Limburg zetten we ons in om samen met jou te onderzoeken welke patronen jou uit balans brengen, je verdrietig en ongelukkig maken, je een onveilig gevoel geven. We bieden je inzichten in deze ineffectieve patronen, zodat je zelf keuzes kunt maken hoe je anders met deze patronen kunt (leren) omgaan. We geloven dat ieder mens, jong of ouder, de kracht heeft om zich te ontwikkelen en te groeien. Om zich gelukkig en in verbinding met de ander te voelen.

Relatietherapie

Een veilige verbinding tussen liefhebbende partners is de sleutel tot een liefdevolle relatie Met EFT Relatietherapie wordt de negatieve cirkel waarin jullie je als koppel bevinden doorbroken. Als EFT Relatietherapeuten werken wij samen met jullie aan herstel van de veilige verbinding

Een goede gezinscultuur is essentieel.

Samen met ouders kijken wij naar welke boodschap er onder het gedrag ligt. Wat maakt dat het kind niet lekker in zijn vel zit en wat is er nodig om dat te verbeteren. Wij geven jullie als ouders zicht op wat er speelt en jullie de handvatten het gedrag om te buigen.

Psychosociale therapie

De persoonsgerichte psychosociale therapie helpt je jouw blokkades te herkennen en ermee om te gaan. Je leert beter je eigen mogelijkheden te benutten en je beperkingen te onderkennen. De psychosociale therapie richt zich op de jouw ontwikkeling. Je eigen mogelijkheden en kwaliteiten staan centraal. Hiermee wordt er niet alleen aan je psychische en lichamelijke klachten gewerkt, ook aan het algehele welzijn zoals geluk, zingeving en gezondheid.

Supervisie

Wil je jezelf als professional ontwikkelen? Wil je je competenties meer zichtbaar maken? Wil je groeien in je rol als hulpverlener? Supervisie ondersteunt je in dit proces door te reflecteren vanuit je dagelijkse praktijk en maakt de vertaling vanuit je eigen denken, handelen en voelen.

Diagnostiek

“Wat is er met mijn kind aan de hand?”Om antwoord te krijgen op die vraag doen wij onderzoek. Soms is het snel duidelijk. Soms is het nodig om meer onderzoek te doen om te bepalen wat nodig is. Er wordt informatie verzameld en geanalyseerd. Dat doen we door het voeren van gesprekken, het invullen van vragenlijsten of het doen van een observatie. We kijken waar de jeugdige en ouders goed in zijn. Ook bekijken we hoe het komt dat problemen niet overgaan. Als we inzicht hebben in de problemen en de mogelijkheden kunnen we bieden wat nodig is om de beoogde resultaten te behalen.

Jeugdhulp

Wij bieden integratieve therapie aan voor kinderen en jongeren. Dat wil zeggen we naar jou kijken met alle aspecten die daar bij horen. Je gedrag, jouw lichaam, wie je bent (jouw identiteit), waar je stress van krijgt, onverwerkte ervaringen in het verleden, jouw gezin en je vrienden en school (jouw sociaal netwerk). We sluiten hierbij aan wat jij voelt en ervaart.

Mijn hersenen zijn net een bibliotheek

Ze is 18 jaar en komt in onze praktijk om te leren omgaan met de heftige gebeurtenissen uit haar verleden. Voor we aan de traumabehandeling volgens de EMDR methode kunnen starten, zal ze eerst zich veilig moeten voelen. Emotioneel veilig. ‘In de boeken staat mijn geschiedenis beschreven. Het zijn er veel, er is veel gebeurd’. Ze vertelt nadat we eerst haar huidige leven verkend hebben, ook over haar verleden. Daar is sprake geweest van huiselijk geweld, ouders met een psychiatrische problematiek, ze moest uit huis. Ze voelt schuld en schaamte over haar eigen gedrag. Maar zij was degene die met haar gedrag de aandacht vestigde op het gezin. Er was hulpverlening geweest de afgelopen 10 jaar. Maar er verbeterde weinig, in ieder geval onvoldoende voor haar om nog thuis te kunnen wonen. Er is te veel gebeurd….

‘In de bibliotheek staat achteraf ergens een doos. Die neemt veel plaats in beslag. Daar zitten de boeken in waar ik niet meer in wil kijken, waar ik bang voor ben om in te kijken. Die doos wil ik het liefst dicht houden, maar hij staat ook in de weg. Hij neemt ruimte in’. Ze vergeet veel afspraken, kan moeilijk informatie tot zich nemen. Ze wordt belemmerd in haar opleiding door haar klachten, eigenlijk word ze belemmerd in haar hele leven.

‘En ik weet dat ik erin moet kijken, wil ik hem wegkrijgen, uit mijn bibliotheek, uit mijn hoofd’.

Met kleine stapjes verkennen we hoe ze zich voelt over de doos, welke thema’s zitten er in, we zoeken songteksten die hierover gaan.  Ik vraag naar haar beleving bij iedere kleine stap. Daardoor staat ze er zelf ook bij stil. Na een paar sessies zegt ze; ‘de doos staat op een kier, jij hebt hem open gekregen’. Ik geef haar terug dat ze dat helemaal zelf heeft gedaan. En dan gaat ze in de actie; ze beschrijft hoe depressie voor haar voelt in een mooie tekst. Haar vriendin komt mee naar de gesprekken en steunt zo haar proces, ook buiten de therapiekamer. Ze wordt langzaam eigenaar van haar proces, haar eigen traject. Waardoor ze dus steeds meer uit de doos haalt, en het als boek in haar bibliotheek terecht komt. Haar hoofd wordt minder bezwaard door de grote dichte doos in haar hoofd. Het wordt een te lezen boek, wat ze kan lezen zonder dat de emotionele lading haar teveel wordt.

De wereld is voor een jong volwassene al heel veel; met school, werk, wonen, relaties. Als er dan ook nog emotionele thema’s zijn die belemmeren dan is het vastlopen in je leven een gevolg. Dit voorkomen is een grote winst die kan voortkomen uit psychosociale therapie.

In de psychosociale therapie proberen we samen met de cliënt te zoeken naar waar zijn of haar mogelijkheden liggen om te dragen wat soms onverdraaglijk lijkt en in de weg staat, om vervolgens eigenaar te worden van je eigen proces, je eigen bibliotheek.