PPB Limburg

Het team van PPB Limburg is toegewijd aan het helpen van kinderen en gezinnen met uitdagingen op het vlak van mentale gezondheid. We begrijpen dat mentale gezondheid complex is en dat kinderen en gezinnen baat hebben bij een benadering die zich richt op de hele persoon en hun omgeving. Ons doel is het algehele welzijn en de veerkracht te bevorderen door maatwerk te leveren en te streven naar positieve groei.

Een goede gezinscultuur is essentieel.

We zijn sterk gefocust op het gezin, omdat we geloven dat de gezinsomgeving een cruciale rol speelt in de mentale gezondheid van kinderen. Ons streven is om nauw samen te werken met gezinnen om de unieke behoeften van elk kind te begrijpen.

EMDR Jeugd

Heeft uw kind een schokkende ervaring beleefd en lukt het niet om deze gebeurtenis zelf te verwerken? Dan is EMDR voor kinderen een oplossing. Het is een vorm van therapie die speciaal is ontwikkeld voor het verwerken van schokkende gebeurtenissen.

Supervisie

Wil je jezelf als professional ontwikkelen? Wil je je competenties meer zichtbaar maken? Wil je groeien in je rol als hulpverlener? Supervisie ondersteunt je in dit proces door te reflecteren vanuit je dagelijkse praktijk en maakt de vertaling vanuit je eigen denken, handelen en voelen.

Diagnostiek

“Wat is er met mijn kind aan de hand?”Om antwoord te krijgen op die vraag doen wij onderzoek. Soms is het snel duidelijk. Soms is het nodig om meer onderzoek te doen om te bepalen wat nodig is. Er wordt informatie verzameld en geanalyseerd. Dat doen we door het voeren van gesprekken, het invullen van vragenlijsten of het doen van een observatie. We kijken waar de jeugdige en ouders goed in zijn. Ook bekijken we hoe het komt dat problemen niet overgaan. Als we inzicht hebben in de problemen en de mogelijkheden kunnen we bieden wat nodig is om de beoogde resultaten te behalen.

Behandeling Jeugd

Wij bieden behandeling aan voor kinderen en jongeren vanuit een persoonsgerichte en gezinsgerichte visie. Dat wil zeggen we naar jou kijken met alle aspecten die daar bij horen. Je gedrag, jouw lichaam, wie je bent (jouw identiteit), waar je stress van krijgt, onverwerkte ervaringen in het verleden, jouw gezin en je vrienden en school (jouw sociaal netwerk). We sluiten hierbij aan wat jij voelt en ervaart.

Mijn hersenen zijn net een bibliotheek

Ze is 18 jaar en komt in onze praktijk om te leren omgaan met de heftige gebeurtenissen uit haar verleden. Voor we aan de traumabehandeling volgens de EMDR methode kunnen starten, zal ze eerst zich veilig moeten voelen. Emotioneel veilig. ‘In de boeken staat mijn geschiedenis beschreven. Het zijn er veel, er is veel gebeurd’. Ze vertelt nadat we eerst haar huidige leven verkend hebben, ook over haar verleden. Daar is sprake geweest van huiselijk geweld, ouders met een psychiatrische problematiek, ze moest uit huis. Ze voelt schuld en schaamte over haar eigen gedrag. Maar zij was degene die met haar gedrag de aandacht vestigde op het gezin. Er was hulpverlening geweest de afgelopen 10 jaar. Maar er verbeterde weinig, in ieder geval onvoldoende voor haar om nog thuis te kunnen wonen. Er is te veel gebeurd….

‘In de bibliotheek staat achteraf ergens een doos. Die neemt veel plaats in beslag. Daar zitten de boeken in waar ik niet meer in wil kijken, waar ik bang voor ben om in te kijken. Die doos wil ik het liefst dicht houden, maar hij staat ook in de weg. Hij neemt ruimte in’. Ze vergeet veel afspraken, kan moeilijk informatie tot zich nemen. Ze wordt belemmerd in haar opleiding door haar klachten, eigenlijk word ze belemmerd in haar hele leven.

‘En ik weet dat ik erin moet kijken, wil ik hem wegkrijgen, uit mijn bibliotheek, uit mijn hoofd’.

Met kleine stapjes verkennen we hoe ze zich voelt over de doos, welke thema’s zitten er in, we zoeken songteksten die hierover gaan.  Ik vraag naar haar beleving bij iedere kleine stap. Daardoor staat ze er zelf ook bij stil. Na een paar sessies zegt ze; ‘de doos staat op een kier, jij hebt hem open gekregen’. Ik geef haar terug dat ze dat helemaal zelf heeft gedaan. En dan gaat ze in de actie; ze beschrijft hoe depressie voor haar voelt in een mooie tekst. Haar vriendin komt mee naar de gesprekken en steunt zo haar proces, ook buiten de therapiekamer. Ze wordt langzaam eigenaar van haar proces, haar eigen traject. Waardoor ze dus steeds meer uit de doos haalt, en het als boek in haar bibliotheek terecht komt. Haar hoofd wordt minder bezwaard door de grote dichte doos in haar hoofd. Het wordt een te lezen boek, wat ze kan lezen zonder dat de emotionele lading haar teveel wordt.

De wereld is voor een jong volwassene al heel veel; met school, werk, wonen, relaties. Als er dan ook nog emotionele thema’s zijn die belemmeren dan is het vastlopen in je leven een gevolg. Dit voorkomen is een grote winst die kan voortkomen uit psychosociale therapie.

In de psychosociale therapie proberen we samen met de cliënt te zoeken naar waar zijn of haar mogelijkheden liggen om te dragen wat soms onverdraaglijk lijkt en in de weg staat, om vervolgens eigenaar te worden van je eigen proces, je eigen bibliotheek.