Zit je even niet lekker in je vel? Heb je vaak het gevoel te falen in het leven? Of loop je steeds weer tegen dezelfde problemen aan? Daar kunnen wij je bij helpen. Samen zoeken we naar mogelijkheden buiten je comfortzone om te groeien.
Psychosociale therapie is een professionele vorm van laagdrempelige, praktische, psychologische hulpverlening. De focus hierbij ligt niet alleen op de problemen zelf, maar ook op de ontwikkeling van de persoon. Dikwijls gaat het om vasthouden aan oude gewoontes. Het doel van de persoonsgerichte therapeutische benadering is om jou te ondersteunen bij je herstel, gebaseerd op vertrouwen en motivatie.
Bovendien is de psychosociale hulpverlening een duurzame vorm van zorg. Het richt zich op een dieperliggende, structurele en contextuele benadering waardoor een echte positieve en blijvende verandering ontstaat. De bedoeling is dat je weer meer in contact komt met het innerlijke; met je gevoelens en behoeften, waardoor je jouw eigen oplossingen kunt gaan vinden, daar waar je tegenaan loopt.
Vaak zijn er in de loop van het leven blokkades ontstaan en ervaren mensen geen greep meer op hun leven. De persoonsgerichte psychosociale therapie helpt dit te herkennen en ermee om te gaan. Door onder meer het vergroten van inzicht in eigen gevoelens, gedachten en gedragingen en het aanboren van alternatieven, wordt ruimte gecreëerd voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Innerlijke chaos wordt samen ontward en er ontstaat inzicht in je persoonlijke aandeel in de problemen. Dit kan helpen om weer greep te krijgen op het eigen leven, waardoor je een vrijheid tot handelen gaat voelen.
Deze vorm van therapie is geschikt voor alle leeftijden, kinderen, jongeren, vrouwen, mannen en gezinnen met uiteenlopende psychosociale problemen. Daarnaast kan persoonsgerichte psychosociale therapie op diverse manieren aangepakt worden: individueel, met een gezin, met partners of in een groep. De oorzaak van de psychosociale problemen kan variëren. Onze psychosociale therapeuten kunnen je helpen bij verschillende klachten. Denk aan depressiviteit, angst, onzekerheid, stress, trauma, hechtingsproblemen, ontwikkelingsproblematiek en persoonlijkheidsproblematiek. Ook relatie- en gezinsproblemen of problemen op het werk kunnen effectief aangepakt worden.
Bovendien kunnen lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en rugpijn soms het gevolg zijn van psychische klachten. Vooral indien er geen medische verklaring is gevonden.
Het uitgangspunt van de persoonsgerichte psychosociale therapie is de overtuiging van het feit dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hierdoor ontstaat er ruimte om te onderzoeken op welke wijze je jouw inefficiënte patronen en dynamieken kunt veranderen. In de therapie ondersteunen we je om je hiervan meer bewust te maken. Vanuit de bewustwording kun je stap voor stap vorm geven aan je leven, zodat je weer balans kunt ervaren en je klachten verminderen.
Elke psychosociale therapeut heeft zijn eigen methode van werken en technieken om je te helpen. Wij proberen voor jou een veilige omgeving te creëren. Hierbij kun jij in een bewustwordingsproces ontdekken wat de betekenis van jouw klachten is en hoe ermee omgegaan wordt. Het creëren en onderhouden van de werkrelatie tussen therapeut en cliënt heeft een belangrijke rol. Een van onze therapeuten zal je eerst en vooral beter leren kennen en je situatie analyseren. Daarna verkennen jullie samen (in een vertrouwde omgeving) de problemen om nadien samen te zoeken naar de oorzaken en oplossingen.
Daarnaast werken wij vanuit een houding die erop gericht is om je te helpen jezelf te ervaren en te aanvaarden. Vanuit deze houding helpen we je om woorden te geven aan dat wat moeilijk, akelig of angstig is.
We stellen jouw feedback op prijs! Laat ons weten hoe je onze hulpverlening hebt ervaren. Zo kunnen wij onze deskundigheid en expertise blijven onderhouden en ontwikkelen. Op die manier zijn wij in staat de beste hulpverlening te bieden!
Ik zat met enkele levensvragen en ik wist niet hoe ik de antwoorden helder voor mijzelf kon krijgen. Marjon heeft mij door vragen te stellen geconfronteerd met mezelf. Uiteidelijk heeft ze mij door haar vragen zelf de antwoorden laten geven. Ik heb hierdoor goede beslissingen voor mijzelf kunnen nemen.
Wat is het effect van de persoonsgerichte psychosociale therapie sessies?
De persoonsgerichte psychosociale therapie richt zich op jouw ontwikkeling en groei en niet uitsluitend op het bestrijden van de klachten. Door via de ervaring te werken wordt de gedragsverandering of het inzicht verankerd op een diepere laag en is daarom meer blijvend. De kans op terugval en de ontwikkeling van nieuwe klachten wordt zo verminderd.
Wat is de duur van de persoonsgerichte psychosociale therapie?
De duur kan verschillen en varieert van enkele weken tot enige maanden of jaren. Elk mens is anders en daardoor is elk therapeutisch proces verschillend. Dit hangt af van een aantal factoren, zoals de ernst en de duur van de klachten en of je bereid bent om naar jezelf als persoon te kijken.
Wat is het verschil tussen psychosociale therapie en psychotherapie?
Psychosociale therapie heeft verschillende raakvlakken met psychotherapie. Er worden diverse psychotherapeutische benaderingen toegepast, zoals psychodynamische, cognitief gedragstherapeutische, lichaamsgerichte en systeemtherapeutische methoden. De psychosociale therapie activeert het probleemoplossend en zelfgenezend vermogen van de cliënt. Dit zal uiteindelijk de veerkracht en kwaliteit van het leven van de mens doen toenemen.