PPB Limburg

Het team van PPB Limburg is toegewijd aan het helpen van kinderen en gezinnen met uitdagingen op het vlak van mentale gezondheid. We begrijpen dat mentale gezondheid complex is en dat kinderen en gezinnen baat hebben bij een benadering die zich richt op de hele persoon en hun omgeving. Ons doel is het algehele welzijn en de veerkracht te bevorderen door maatwerk te leveren en te streven naar positieve groei.

Een goede gezinscultuur is essentieel.

We zijn sterk gefocust op het gezin, omdat we geloven dat de gezinsomgeving een cruciale rol speelt in de mentale gezondheid van kinderen. Ons streven is om nauw samen te werken met gezinnen om de unieke behoeften van elk kind te begrijpen.

EMDR Jeugd

Heeft uw kind een schokkende ervaring beleefd en lukt het niet om deze gebeurtenis zelf te verwerken? Dan is EMDR voor kinderen een oplossing. Het is een vorm van therapie die speciaal is ontwikkeld voor het verwerken van schokkende gebeurtenissen.

Supervisie

Wil je jezelf als professional ontwikkelen? Wil je je competenties meer zichtbaar maken? Wil je groeien in je rol als hulpverlener? Supervisie ondersteunt je in dit proces door te reflecteren vanuit je dagelijkse praktijk en maakt de vertaling vanuit je eigen denken, handelen en voelen.

Diagnostiek

“Wat is er met mijn kind aan de hand?”Om antwoord te krijgen op die vraag doen wij onderzoek. Soms is het snel duidelijk. Soms is het nodig om meer onderzoek te doen om te bepalen wat nodig is. Er wordt informatie verzameld en geanalyseerd. Dat doen we door het voeren van gesprekken, het invullen van vragenlijsten of het doen van een observatie. We kijken waar de jeugdige en ouders goed in zijn. Ook bekijken we hoe het komt dat problemen niet overgaan. Als we inzicht hebben in de problemen en de mogelijkheden kunnen we bieden wat nodig is om de beoogde resultaten te behalen.

Behandeling Jeugd

Wij bieden behandeling aan voor kinderen en jongeren vanuit een persoonsgerichte en gezinsgerichte visie. Dat wil zeggen we naar jou kijken met alle aspecten die daar bij horen. Je gedrag, jouw lichaam, wie je bent (jouw identiteit), waar je stress van krijgt, onverwerkte ervaringen in het verleden, jouw gezin en je vrienden en school (jouw sociaal netwerk). We sluiten hierbij aan wat jij voelt en ervaart.

Redt onze vakantie de relatie… en redt de relatie onze vakantie wel?

In ons drukke bestaan teren we, meestal in de zomer, op die momentjes van -geen werk, geen druk bestaan en weg naar een vakantiebestemming om even uit de sleur te zijn-. Voor de één gebeurt dat 3x per jaar, voor de ander eigenlijk nooit. Maar ook dan zijn de momenten waar je ‘lekker veel samen kan zijn’ als partners of als gezin iets om naar uit te kijken.

Het zijn ook momenten waar het samenleven kan gaan schuren. Samenleven is ook veel delen met elkaar; een tent. Een camper. Ieder ontbijt-lunch-avondmaal. Dat je met 35 graden door een pittoresk stadje hobbelt met je geliefde(n) maar de uitputting en -droging al toe zijn geslagen. Dat je na liters sangria elkaars wekker echt wel aantikt. Of op die doe-vakantie blijkt dat je partner meer een denker dan een doener is. In al deze situaties zal er schuring kunnen ontstaan. Communicatieproblemen noemen veel cliënten dit. Problemen in de communicatie zijn echter enkel momenten waarop gewaarwordt dat je in je gezin van herkomst (bij je eigen papa en mama) een plek had die voor jou niet altijd prettig voelde. Bijvoorbeeld als je vanuit je gekwetste kindpositie tegen je partner roept; ‘Je bent helemaal niet aardig tegen mij’, ‘Ik, lui? Jij bent zelf lui’, ‘Je ziet ook nooit als ik iets nieuws aanheb’. Daar waar jij voelt; ik word niet gezien, niet gehoord door de ander, stamt dit vaak uit een patroon in de relatie met je ouders/ opvoeders.

Maar ook dat je zelf de corrigerende ouder wordt; ‘Kijk nou wat je doet, je kunt ook niks’, ‘Oh is dat wat je aantrekt vandaag?’, ‘Nee, we moeten deze weg nemen, jij kiest altijd de verkeerde’. Er rest je partner dan niets anders meer dan in die tegenovergestelde positie te gaan zitten, van het kind wat rebelleert. En andersom, als jij je als een gekwetst kind opstelt neemt de ander de ouderpositie in.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf! Dit was jarenlang een slogan voor verbetering van het milieu. Maar hij geldt ook voor je eigen micro milieu om je heen; je relatie, je gezin. Be the change you want to see! Ook weer zo’n tegeltjeswijsheid, maar wel heel waar. Als jij je als volwassene opstelt, grenzen stelt en hierover communiceert zal de ander ook deze positie aan kunnen nemen. Er wordt immers niet meer gecorrigeerd of gerebelleerd.

De wijsheid is afkomstig van de transactionele analyse (TA) mocht je geïnteresseerd zijn geraakt hierin. Maar in iedere relatietherapie zal deze bewustwording van je communicatie van belang zijn. Wat er voor nodig is om goed voor je gekwetste kind te zorgen zodat het niet meer hoeft te rebelleren, of wat maakt dat je jezelf als ouder van de ander opstelt, dat kun je inderdaad ook in therapie onderzoeken. In ieder geval genoeg stof om tijdens je vakantie over na te denken…..en mee te oefenen.