Een gevoel van veilige verbinding tussen liefhebbende partners is de sleutel tot een liefdevolle relatie en een diepe bron van kracht voor de afzonderlijke partners aan zo’n relatie (Sue Johnson, grondlegger van de EFT Relatietherapie).
Het uitgangspunt van EFT Relatietherapie is het oerprincipe van behoefte aan hechting. Voor kinderen vormt een veilige hechting met de ouders de basis voor gezond en gelukkig opgroeien. Diezelfde behoefte aan veiligheid en vertrouwen speelt ook in relaties tussen partners. Ook volwassenen zoeken een liefdevolle hechte verbinding met hun partner.
De kernvraag is: ‘Ben je er voor me als het erop aankomt, als ik je nodig heb.’
Verliefd zijn brengt ons tot leven: we bruisen van energie, beleven onze seksualiteit intens en kunnen de wereld aan. In de nabijheid van de ander voelen we ons veilig en geborgen, maar er zijn ook gevoelens die ons beangstigen. Bijvoorbeeld angst voor intimiteit en afhankelijkheid, schaamte, schuldgevoel, jaloezie, agressie, onbekende verlangens en angst om verlaten te worden. Vaak spelen ervaringen uit het verleden en de manier waarop we hiermee zijn omgegaan een rol. Oude (gedrags)patronen om onszelf te beschermen kunnen het contact met onze partner vertroebelen.
De mate waarin we ons gehecht voelden in onze jeugd speelt ook een rol in ons gevoel van veiligheid en geborgenheid in het hier en nu. De mate waarop we deze veiligheid en geborgenheid bij onze partner vinden bepaalt de kwaliteit van onze relatie.
Wanneer we in onze jeugd onveilig gehecht zijn, heeft dat gevolgen voor de relatie met anderen. Als we ons in relatie tot een ander niet veilig of geborgen voelen grijpen we terug op oude patronen of oud gedrag. Dit noemen we de ‘dans’ of de negatieve interactiecirkel.
Voelen we ons veilig en geborgen bij onze partner, dit is essentieel in een goede relatie.
Wij nemen uw feedback op prijs. Uw feedback gebruiken wij om onze hulpverlening te verbeteren, op deze manier kunnen we onze deskundigheid en expertise onderhouden en ontwikkelen. We horen graag hoe u onze hulpverlening heeft ervaren, wat er goed was en wat er beter zou kunnen.
Sheila is een zeer prettige gesprekspartner. Ze vraagt en luistert op een geïnteresseerde en open manier, en heeft ons in korte tijd goed geholpen.
We stonden op het punt om te scheiden. In de gesprekken met Kim zagen we in hoe we steeds maar in dezelfde cirkel bleven draaien. Nu kunnen we eruit stappen en praten.
Over:
RelatietherapieDoor de gesprekken bij PPB Parkstad met Karlijn hebben mijn man en ik besloten toch nog eens te proberen om samen verder te gaan. Dat zou anders niet gelukt zijn!
Over:
RelatietherapieSnelle, vriendelijke en doeltreffende behandeling
Over:
RelatietherapieIk heb de gesprekken als heel prettig ervaren. Het was heel persoonlijk en vanaf het begin werden gelijk mijn belangrijkste punten aangegrepen (ipv eerst vragenlijsten etc invullen) Ook erg fijn om met praktische handvaten, info over literatuur en opdrachtjes thuis verder te kunnen. Het heeft mij (maar ook mijn partner) echt goede handvaten gegeven mn in de manier van communiceren met elkaar en het begrijpen van elkaar. Veel aan gehad!
Over:
RelatietherapieIn ons diepste dal...ver weg van elkaar. Door de tips, luisterend oor, als vertaalster van de emoties hebben we elkaar weer gevonden. Zijn blij dat we deze stap hebben genomen. Dank je, Kim!
Over:
RelatietherapieGoed ontvangen en na kennismaking in een aantal sessies uitstekend geholpen. Niet te zwaar, met gevoel voor humor, waar nodig confronterend. Heel gericht geholpen op een aangename manier. Onze relatie is weer in balans door de uitstekende coaching van PPB-Parkstad. Zij hebben ons laten zien waar onze valkuilen zitten en wat onze goede kwaliteiten zijn. Met gerichte voorbeelden en 'huiswerk' is onze relatie een stuk sterker geworden. We zijn in staat beter naar elkaar te luisteren en elkaar beter te begrijpen.
Over:
RelatietherapieWe hebben veel inzichten van Malou gekregen. Ze heeft ons goed geholpen om ons duidelijk te maken wat ons probleem precies is en hoe we ermee kunnen omgaan.
Over:
RelatietherapieIn het begin heb ik getwijfeld of ik wel relatietherapie wilde volgen. Ik vond dat ik al genoeg en hard aan mezelf gewerkt had en dat mijn partner nu maar hulp moest inschakelen. Nadat hij 1 sessie alleen gevolgd had, ben ik meegegaan. Want relatietherapie volg je natuurlijk samen. Ik was boos en had weinig vertrouwen dat dit goed zou komen. De keer erop ging ik niet, ik was er klaar mee. Maar daarna dacht ik bij mezelf dat dit toch wel erg laf was. De therapeut maakte dit ook meteen duidelijk op een respectvolle manier. Er zijn tranen gerold, we hebben gelachen, zijn boos geweest en hebben dingen besproken die we met z’n tweetjes nooit meer besproken zouden hebben. Ik ben zo ongelooflijk blij dat we die stap gezet hebben. Dank je wel, Sheila!
Over:
RelatietherapieDoor de gemoedelijke sfeer voel je je na een aantal gesprekken al gauw vertrouwd en kom je al gaandeweg samen tot een aantal conclusies en wordt samen naar eventuele reële oplossingen gezocht. Het fijne is dat er naar elk geluisterd wordt, zonder te oordelen maar wel kritisch en een spiegel voorhouden. De therapie heeft de ogen geopend op een goede manier en fijn dat we weten dat we er altijd op terug kunnen vallen. Hartelijk bedankt, Marjon!
Over:
RelatietherapieIn de therapie verhelderen we de ‘negatieve interactiepatronen’ die ontstaan zijn in jullie relatie. Bij EFT Relatietherapie noemen we dit ‘de dans’. Dit negatieve patroon is het probleem geworden in jullie relatie. In de relatietherapie kijken we samen naar jullie ‘dans’ en beginnen we met het ontrafelen van het ineffectieve patroon. We kijken naar de stappen in jullie patroon, jullie dans: de ‘dans’ is de gezamenlijke vijand, en niet je partner.
Als je dat kunt zien dan ontstaat er ruimte voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar.
Je ziet beter wat je zelf doet waarmee je je partner ongewild pijn doet, en je partner begint dat ook van zichzelf te zien. De sfeer tussen jullie verandert en er komt meer ruimte voor zachtheid en verbinding. Het fundament van de relatie wordt verstevigd en je durft elkaar meer te vertrouwen en emotioneel toe te laten. In de therapiesessies oefen je om naar elkaar uit te spreken wat je voelt en nodig hebt. In plaats van op elkaars tenen te staan en uit de pas te lopen, zijn jullie straks in staat om echte verbinding te voelen.