Week van het Pesten en de volwassenen
Er zal deze week genoeg geschreven worden over kinderen en jongeren die gepest worden en die pesten. Er zal geschreven worden over scholen, pestbeleid, cyberpesten, sexting, grooming en de gevolgen zoals zelfdoding. Het probleem is groot. ‘In twee derde van de gevallen is cyberpesten gelinkt aan ‘gewoon’ pesten. De groep van 10-18 jaar worden 34.500 wekelijk gepest. Volgens een psychiatrische studie is de schade relatief gezien groter dan de schade door seksueel misbruik bij jongeren in de eerste acht levensjaren’*.
Niet te onderschatten dus, dat pesten en de gevolgen van dat pesten.
In onze praktijk zien we volwassenen die om welke reden dan ook vastlopen. In hun geschiedenis is redelijk vaak pesten als reden voor huidige problemen in relaties, zelfbeeld, verslaving en dergelijke. En vroeger was dit ‘gewoon’ pesten, nog geen cyber, en in sommige gevallen ook nog zich niet gesteund voelen door de volwassenen erom heen (ouders, leerkrachten). En in enkele gevallen zich zelfs gepest voelen door de leerkracht.
Moeizaam zullen ze in de psychosociale therapie de gevoelens die al jaren verborgen zijn in hun geheime tuin weer moeten voelen. En in de tijd van het pesten hebben ze moeten overleven; door net te doen of het je niet raakt, door terug te vechten waardoor het steeds minder duidelijk werd dat je begon als slachtoffer, door hulp te vragen die dan toch niet zorgde dat het stopte, door jezelf te verwonden… En degenen die het niet overleven, die zien we niet in onze gesprekskamer meer. Deze zwaarte in deze blog is niet ongepast.
Wat ongepast is, en zelfs schrijnend, is dat pesten nog steeds zoveel slachtoffers maakt. En wat al duidelijk is, is dat we inderdaad kinderen moeten blijven aanspreken op hun gedrag. Dat we kinderen weerbaar moeten blijven maken om te kunnen omgaan met ongewenst gedrag. Maar wat ook nodig is om bewustwording en hopelijk gedragsverandering te realiseren is dat de volwassenen kunnen signaleren, zien, ingrijpen, steunen en wat ze al niet kunnen doen. Kinderen kunnen dit niet alleen oplossing. Kennis is macht, dus uitleg op scholen, ook aan ouders over hoe pesten start, hoe het stopt, en wat er nodig is. Het is als een virus wat al sinds mensenheugenis bestaat en we maar moeilijk onder controle krijgen. Het huidige corona virus maakt ook slachtoffers, en de maatregelen zijn fors. Hoe kunnen we de maatregelen fors maken gericht op het stoppen van het pestvirus, naast wat er al ingezet wordt?
*Gie Deboutte, voorzitter Kies kleur tegen pesten.